Jak przygotować Agapę Wspólnotową?

Krótka instrukcja dla dyżurujących:

  1. Wyciągamy: herbatę, kawę, cukier, itp..
  2. Wykładamy kubki, mieszadła, łyżeczki w miarę potrzeb
  3. Do warnika wlewamy wodę max. do połowy i ustawiamy na 90 stopni
  4. Jeżeli jest taka potrzeba to przygotowujemy inne rzeczy np. kroimy ciasto i układamy na stołach
  5. przygotowujemy kosze na segregowanie śmieci
  6. Mleko – nie wystawiamy więcej niż jedno opakowanie – z praktyki wynika, że jest to optymalna ilość, gdyby zostało to można zabrać do domu, szkoda, żeby się zepsuło

Sprzątanie:

  1. chowamy tam skąd było brane , łyżeczki do łyżeczek, noże do noży itd….
  2. opróżniamy warnik i chowamy pusty
  3. zamiatamy
  4. śmieci wyrzucamy do odpowiednich pojemników na zewnątrz budynku w podwórku
  5. sprzątamy również korytarz i sprawdzamy czystość w łazience
  6. Biuro CJPII: opróżniamy kubeł i sprzątamy biuro

!!! Przed wyjściem zatrzymujemy się przed drzwiami, odwracamy się, spoglądamy na salę
i jeżeli z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że jest czysto to możemy iść do domu 🙂

Procedura zamykania sal:

  1. posiadacz klucza uniwaersalnego (sala 13) z diakonii uwielbienia zamyka drzwi sali 13 kiedy już musi iść do domu niezależnie czy agapa jeszcze trwa czy nie,
  2. po zakończeniu agapy i po posprzątaniu dyżurujący:
    1. zamykają przejście między salami 13 i 14 (kluczyk jest w pudełeczku w oszklonej szafce)
    2. zamykają salę 14 (kluczyk jest w pudełeczku w oszklonej szafce) i wrzucają kluczyk do środka szparą pod drzwiami 🙂

Uwaga – jeśli w dowolnym innym dniu widzisz Ty lub ktokolwiek inny kluczyk na podłodze koło drzwi – włóż go do pudełeczka z kluczami w oszklonej szafce

Osoby dyżurujące nie zajmują się zakupami.

W tym wpisie możesz zobaczyć aktualny grafik, a także zgłosić się do przygotowania Agapy.